
Archidiecezja Lubelska rozpoczyna realizację przedsięwzięcia pn. „Odrodzenie dziedzictwa: Klasztor Pobernardyński w Lublinie wraz z kościołem pw. Nawrócenia Św. Pawła w Lublinie – unikalny produkt turystyki kulturowej w Polsce”.
Celem głównym projektu jest ochrona, rozwój i promowanie dziedzictwa kulturowego oraz usług w dziedzinie kultury bazujące na unikalnym potencjale oo. Bernardynów, wykorzystujące lokalne zasoby i stymulujące rozwój społeczny.
Działania projektu w części inwestycyjnej obejmują remont i adaptację infrastruktury zabytkowej pobernardyńskiego zespołu klasztornego oraz kościoła pw. Nawrócenia św. Pawła w Lublinie, a w szczególności gotyckiej wieży, refektarza, krużganków, wirydarza i miodosytni. Stworzona zostanie ścieżka zwiedzania klasztoru, kościoła oraz podziemi. Będzie ona obejmowała wiele pomieszczeń i przestrzeni, aby uwydatnić bogactwo i wartość zabytkową oraz historyczną architektury, wykończenia i wyposażenia.
W części nie inwestycyjnej powstanie atrakcyjny program edukacyjny i kulturalny prezentowany za pomocą nowych technologii, takich jak nagłośnienie w innowacyjnej technologii dźwięku immersyjnego, która pozwala na pełne powiązanie między zmysłami wzroku i słuchu. Umożliwi to realizację koncertów, nagrań i streamingu tak, aby w pełni wykorzystać walory akustyczne kościoła.
Obiekt stanie się zarówno nową, unikalną w skali kraju, atrakcją turystyczną Lublina, jak miejscem spotkań dla mieszkańców Lublina, a w szczególności dla seniorów i rodzin z dziećmi. To do nich skierowana będzie głównie oferta kulturalna.
W ramach przedsięwzięcia zorganizowane zostaną warsztaty i działania angażujące lokalną społeczność w zakresie edukacji ekologicznej, obejmujące tematykę bioróżnorodności ekosystemu miejskiego, gospodarkę obiegu zamkniętego, ogrodnictwo permakulturowe, kuchnię less waste oraz zagrożenia związane z zanieczyszczeniem hałasem i światłem w przestrzeni miejskiej.
Po otwarciu obiektu planowane jest wzmocnienie zaangażowania społecznego m.in. poprzez prowadzenie ogrodu społecznego na terenie obiektu oraz kuchni klasztornej, gdzie będą odbywały się warsztaty i pokazy kulinarne, które będą miały wymiar praktycznej nauki rozsądnego żywienia, w oparciu o dietę złożoną z produktów naturalnie występujących na Lubelszczyźnie, poprzez korzystanie z dostaw od lokalnych, drobnych producentów i z ekologiczną gospodarką odpadami.
Nawiązana też zostanie współpraca partnerska z zagranicznymi obiektami o podobnym charakterze działalności.
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie


2025.06.30